Son Sepet Menü
Üyelik Giriş
üye giriş
Şifremi Unuttum
ÜYE OL
Sepetim
Add To Cart
Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlayabilir?
15.06.2022

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlayabilir?

Çocuklar ne zaman yürür konusu bebeğin bulunduğu ortama ve fizyolojik gelişim düzeyine göre değişebilir. Yürümeye başlamayan bebekler için ailelerin endişelenmesi normaldir. Bebekte herhangi bir emekleme ya da adım atma girişimi olmaması durumunda uzman bir doktora başvurulabilir. Bebeğin henüz yürümeye başlamaması onda herhangi bir sorun olduğunu göstermez. Aksine henüz yürümeye hazır olmadığının habercisidir. Bu durumda bebeğe destek olmak ve yürümesi için teşvik etmek gerekir. Bebekler en erken ne zaman yürür konusuna bağlı kalarak bebeğe baskı yapmak kişisel gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bebeğin yürüme sürecine hazır olup olmadığı dikkate alınarak ilk adımlarını atma süreci başlatılmalıdır. Yürüme sürecinde organik bebek bezi kullanmak, cildin tahriş olmasını engelleyecektir.

Bebeğin Yürümesi için Ailenin Davranışları Nasıl Olmalıdır?

Bebeğin yürüme sürecinde ailenin desteği oldukça önemlidir. Aileler için bebekler ne zaman yürümeye başlar konusuna yanıt aramak zor bir süreç olabilir. Bebeklerin yürüme sürecine net bir yanıt aramak süreci zorlaştırabilir. Bu süreçte yalnızca bebeğin gelişim süreci göz önünde bulundurulmalıdır. Bebekler ne zaman yürürler sorusuna toplum içerisinde verilen cevaplar aileleri endişelendirebilir. Bebekler arasında karşılaştırma yapılarak verilen herhangi bir bilimsel veriye dayanmayan bu cevaplar aileler tarafından dikkate alınmamalıdır.

Bebeğin yürüme süreci adım adım ilerleyebilir ya da bir anda ilk adımlarını atabilir. Yürüme öncesinde bebeklerin ilk olarak emeklemesi beklenir. Fakat her bebek emeklemeyebilir. Yürüme sürecinin gelişimi her bebeğe özel olarak ilerler. Bebeğin yürüme sürecine destek olmak önemlidir. Etrafı keşfetmeye çalışan bebeklerde yürüme süreci daha hızlı olabilir. Bu süreci hızlandırmak için bebek güvenli alanda serbest bırakılmalı ve etrafı keşfetmesine izin verilmelidir. Yeterli hijyenin sağlanamayacağı korkusu ile bebeklerin zeminde rahat hareket etmesine izin verilmeyebilir. Bebeğin hareketlerinin kısıtlanması yürüme sürecini yavaşlatan bir eylemdir.

Bebekler ne zaman yürür sorusuna cevap aramayan aileler yürüme sürecini daha rahat geçirebilir. Bebeğin yeterli hareket alanının olması ilk adımı atma sürecini destekler. Bebek ilk adımlarını atarken sıklıkla düşmektedir. Bu süreçte düşen bebeğe gülmek ya da aşırı korumacı davranışlar bebeğin cesaretinin kırılmasına neden olabilir. Bebek düştüğünde güvende olduğu hissettirilmeli, yeniden adım atması için cesaret veren cümleler kullanılmalıdır. Yürüme sürecinde olan bebeklere uygun kıyafet giydirilmesi önemlidir. Aşırı dar ya da bol kıyafetler bebeğin yürümesini engelleyebilir. Bu süreçte bebeğin kendini rahat hissedebileceği kıyafetler tercih edilmelidir.

Yürümeye başladığında karşısına konulan sevdiği oyuncaklarla yürüme mesafesi kademeli olarak arttırılabilir. Adım adım yürüme mesafesinin arttırılması bebeği cesaretlendirirken güvende kalmasını da sağlar. İlk adımları atma sürecinde ayakkabı kullanılması bebeğin yürümesini zorlaştırmaktadır. Zemini ayaklarıyla hissedebileceği ince çorap ya da patik gibi ürünler kullanılması daha doğrudur. Bebeğin yürümeye hazır olduğundan emin olunduğunda ilk adımları atması için elinden tutulabilir. Yürüme sürecinde ilk olarak yere doğru basmasına yardımcı olunur. Ardından bebeğin yürüme esnasında dengede durması kolaylaşabilir.

Sizler de uygun yaştaki bebekleriniz için Confy 4 numara bebek bezi ya da Confy 5 numara bebek bezi tercihinde bulunabilirsiniz.

Kız ve Erkek Çocuklar Farklı Zamanlarda mı Yürümeye Başlar?

Bebekler kaç aylıkken yürür sorusuna verilecek net bir cevap yoktur. Halk arasından bebeğin bir yaşına gelmesinin ardından yürümesi gerektiği bilgisi bulunur. Fakat bu bilgi yalnızca pratiğe dayalıdır. Erkek bebekler ne zaman yürür sorusuna da net bir cevap vermek mümkün değildir. Toplumda doğru kabul edilen bir diğer bilgi ise erkek çocuklarının daha geç yürümeye başladığıdır. Tamamen pratik yaşantıya dayalı olan bu bilgilerin herhangi bir bilimsel dayanağı bulunmamaktadır.

Bebeklerin yürüme yaşı 11 ay ile 18. ay arasında değişmektedir. 18 ayın ardından halen yürüme belirtisi göstermeyen bebekler için uzman doktora başvurulması gerekir. Kız ve erkek çocukları için durum aynıdır. Yürümeye başlama yaşı cinsiyete bağlı olarak değişmemektedir. Bebeklerin kas ve kemik gelişimi yürümeye başlama yaşını doğrudan etkilemektedir. Bebeğin dengede durabilmesi ve adım atabilmesi için gerekli kasların gelişimini tamamlamış olması gerekir. Kas gelişimi beslenme, genetik faktör ve çevresel faktörlere göre değişebilir. Bebek ne zaman yürür konusu zamana bırakılmalı ve bu süreçte bebeğe gereken destek sağlanmalıdır.

Bebeklerde Emekleme Süreci

Bebeklerin gelişim süreci adım adım ilerlemektedir. Emekleme süreci yürümeye bir geçiş dönemidir. Her bebekte emekleme süreci görülmeyebilir. Bu süreç çok uzun ya da kısa olabilir. Süreç tamamen bebeğin gelişimine bağlı olarak değişebilir. Bebeğin emeklememesi ya da uzun süre emeklemeye devam etmesi herhangi bir sorun olduğunun göstergesi değildir. Tüm bu sürecin bebeğe özel olduğu unutulmamalı ve diğer bebeklerle karşılaştırma yapılmamalıdır.

Emekleyen bebek ne zaman yürür sorusunun cevabı bebeklere göre değişiklik gösterebilir. Emekleme her bebekte görülmeyeceği gibi emekleme süresi de her bebekte farklıdır. Emekleyen bebeğin yürüme aşamasına geçebilmesi için bebek teşvik edilmeli gerekiyorsa ilk adımları için bebeğe destek olunmalıdır. Bebeğin yürümeye hazır olmaması durumunda zorlanmamalı gelişim süreci takip edilmelidir.

Bebeklerin Yürümesi İçin Neler Yapabilirsiniz?

Çoçuk kaç yaşında yürürsorusunun cevabına bağlı kalarak bebeğin yürümeye zorlanması oldukça yanlış bir uygulamadır. Yürüme yaşı her bebekte farklıdır. Bebeğin yürümeye geçişi zamana yayılmalı ve bebeğin hareketlerine uygun olarak yürümesine yardımcı olunmalıdır. Bebeklerin yürümeye başlaması için yapılması gerekenler şunlardır;

 

  • Bebeğin yürüme sürecinde ilk yapılması gereken ona güvenli bir alan oluşturmaktır. Bebeğin hareket halinde olması kas ve kemik gelişimini olumlu yönde etkileyeceği için yürümeye geçişi hızlandırabilir.
  • Bebeğin ayakta kalabilmesi için bulunduğu ortamda tutanabileceği eşyalar konumlandırılabilir. Ayağa kalkmak isterken destek alması bebeğe kendini güvende hissettirecektir.
  • Çoçuklar kaç yaşında yürürlersorusuna verilen yanıtlar dikkate alınarak bebeğin yürümesi için zorlanmamalıdır.
  • Bebeklerin yürümeye geçişi bir süreçtir. Bu süreçte emekleme yürüme öncesindeki son adımdır. Emekleyen bebekler ellerinden tutularak ilk adımı atması için teşvik edilmelidir.
  • Bebeğin yürüyebilmesi için ilk olarak dengede kalabilmesi önemlidir. İlk adım atma sürecinde çıplak ayak olması zemini daha iyi hissetmesini sağlar. Dengede kalma oranını arttırabilir.
  • Yürüme sürecinde olan bebeklere uygun kıyafetler tercih edilmelidir. İlk kez yürüyecek olan bebekler genellikle karşılaştığı ilk zorlukta pes edebilir. Yürümeye uygun olmayan kıyafetler bebeğin yürümesinin önündeki engel olabilir.
  • İlk adımları atan bebekler çok sık düşebilir. Düşen bebeğe karşı korumacı davranışlar bebeğin yürümesini olumsuz etkiler. Düştüğünde uzaktan izleyerek kendisinin kalmasına izin verilmesi hareket kabiliyetini arttırmaktadır. Düştüğü yerden kalkmak bebeğin zamanla dengede kalmasını sağlar.
  • Bebeğin ilk yürüme sürecinde genellikle yürüteç kullanımı tercih edilmektedir. Yürüteç bebeğin reflekslerini ve hareket kabiliyetini kısıtlamaktadır. Bebeğin yürüme hızını yavaşlatan yürüteçin kullanılması uzmanlar tarafından önerilmemektedir.
  • Yeni yürümeye başlayan bebekler ayak ucuna basarak yürümeye çalışabilir. Bu durum oldukça normaldir. Bebeğin düz basması için ona baskı yapılmamalıdır. Bebeğe izin verilerek doğru basmayı kendi keşfetmesi sağlanmalıdır.
Yoğun Meyveli, Köy Reçeli Tadında En İyi Çilek Reçeli
Yoğun Meyveli, Köy Reçeli Tadında En İyi Çilek Reçeli

Çilek reçeli , kahvaltı sofralarının vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir.

Yoğun Meyveli, Köy Reçeli Tadında En İyi Vişne Reçeli
Yoğun Meyveli, Köy Reçeli Tadında En İyi Vişne Reçeli

Vişne reçeli , yaz mevsiminin en tatlı ve ferahlatıcı lezzetlerinden biridir.

Yoğun Meyveli, Köy Reçeli Tadında En İyi Ahududu Reçeli
Yoğun Meyveli, Köy Reçeli Tadında En İyi Ahududu Reçeli

Ahududu reçeli , hem doğal lezzetiyle kahvaltı sofralarını süsleyen hem de sağlıklı bir atıştırmalık alternatifi olan bir üründür.

Opa Çay mı, Pekoe Çay mı? Opa Çayının Pekoe Çaydan Farkı?
Opa Çay mı, Pekoe Çay mı? Opa Çayının Pekoe Çaydan Farkı?

Seylan çayı , çay dünyasının en özel ve kaliteli türlerinden biri olarak bilinir.

Pekoe Çay Nedir, Ne Demek? En İyi Pekoe Çay Markası Hangisi?
Pekoe Çay Nedir, Ne Demek? En İyi Pekoe Çay Markası Hangisi?

Pekoe çay , çay severler için benzersiz bir lezzet ve aroma sunan özel bir çay çeşididir.

Opa Çay Nedir, Ne Demek? En İyi Opa Çayı Markası Hangisi?
Opa Çay Nedir, Ne Demek? En İyi Opa Çayı Markası Hangisi?

Opa çay , çay tiryakileri arasında özel bir yere sahip, kalitesi ve güzel aromasıyla bilinen bir çay türüdür.

En İyi ve En Kaliteli Kırmızı Mercimek Markası ve Çeşitleri
En İyi ve En Kaliteli Kırmızı Mercimek Markası ve Çeşitleri

En iyi kırmızı mercimek markası arayanlar için hazırlamış olduğumuz bu makalemizde merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını bulabileceksiniz.

En İyi ve En Kaliteli Yeşil Mercimek Markası ve Çeşitleri
En İyi ve En Kaliteli Yeşil Mercimek Markası ve Çeşitleri

En iyi yeşil mercimek deyince akla gelen ilk şey, bu gıdanın sofralarımıza kattığı lezzet ve sağlıktır.