18. yüzyılın sonlarına doğru savaşlarda askerler ve denizciler için düzenli bir besin kaynağı sağlamak amacıyla ortaya çıkmıştır. Ham maddelerin birden fazla ön işlemden geçirilerek, kavanozlara, tenekelere, ya da amacına uygun olan kap ve kutulara koyularak, kapların hiçbir şekilde hava almayacak duruma getirilerek kapatılılır. Daha sonra ısıl işlemlerden olan steril etme ve pastörize etme işlemleri uygulanarak bozulmaya sebep olabilecek mikroorganizmaların yok edilmesi tekniğiyle üretilmiş olan son derece dayanıklı bir ürün ortaya çıkmış olur ve buna konserve adı verilir. Belirli şartlara uygun bir biçimde konserve edildiğinde ve saklandığında olduğunca pratik olarak tüketilebilecek seçenekler arasında yer alır. Gıdaları yemek masalarına bozulmadan taze olarak koyabilmek için bir alternatif yöntemi olan konserve yönteminde dikkatli olunması gereken önemli hususlar vardır. Konserve işlemleri üründen ürüne değişiklik gösterebilir, fakat üç tane başlıca adımı vardır. İlk adım işlemedir, yiyecekler soyulur, doğranır, dilimlenir, kemikli, çekirdeksiz, kabuklu ya da pişmiş hale getirilir. Daha sonra ikinci adım olan kapatma işlemine geçilir, işlenmiş olan gıda teneke kutulara veya yeni nesil poşet ambalajlara konularak kapatılmalıdır. Üçüncü ve son aşama ise ısıtma işlemidir, bu aşamada zararlı bakterilerin öldürülmesi ve bozulmanın önlemesi amacı ile teneke kutuların ısıtılması sağlanır. Bu işlem adımları tüketilecek olan besinlerin rafta düzenli olarak bozulmadan uzunca bir süre durmasını sağlar. Konserve gıda tüketiminde mutlak suretle üstünde yazılı olan tarihin kontrol edilmesi gereklidir. Genel olarak hazır konserve yiyecekler; sebzeler, meyveler, çorbalar, fasulye, etler ve deniz konserve ürünleri kapsamına girer. Konserve türleri kavanoz, plastik ve teneke olmak üzere üç gruba ayrılır. Bunun yanı sıra büyük konserve ve küçük konserve seçenekleri de mevcuttur. Genel olarak konserve çeşitleri, mevsiminde toplanan sebze konserveleri, mevsiminde toplanan meyve konserveleri, turşu konserveleri, haşlanmış kuru baklagiller, salata ve garnitür konserveleri, tüketilmeye hazır konserve yemek, haşlanmış kuru baklagiller, meyve suları, marmelat, reçel konserveleri ve salçalar olarak sayabiliriz. Damak tadınıza hitap eden konserve salça fiyatları arasından kendinize uygun salçayı seçebilirsiniz. Hazır konserve yemek çeşitleri; patlıcan kızartma konserve, et kavurma konserve, tavuklu bezelye konserve, nohut pilaki konserve, barbunya pilaki konserve, taze fasulye konserve, fasulye pilaki konserve, tavuk konserve. Kahvaltılık çeşitleri arasından kahvaltılık sos konservelerine de şans verebilirsiniz.
Konserve hazır yemek çeşitlerinin genel olarak taze ya da dondurulmuş olan gıdalardan daha az besleyici olduğu düşünülür, fakat yapılan araştırmalara bakıldığı zaman bu düşüncenin her zaman doğru olmadığı görülmektedir. Aslında, konserveleme tekniği besinlerin besleyici özelliklerinin bir çoğunu korur. Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar bu süreçten etkilenmemektedir. Bu sebepten besinin kalorisi de değişmemiş olur. A, D, E ve K vitaminleri gibi birçok mineral ve vitaminler de korunmuş olur. Bu sebeple, yapılmış olan çalışmalar, bazı gıda maddeleri açısından yoğun olan yiyeceklerin, konserve edildikten sonra yüksek besleyici gıda maddelerinin ölçülerini koruduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, konserve sıklıkla yüksek derecede ısı içerdiği için, B ve C vitaminleri gibi suda çözünen vitaminler zarar görebilmektedir. Ocakta çok pişmiş olan yemeklerde veya metal bıçakla kesilmiş olan portakalda da buna benzer bir kayıp olabileceği unutulmamalıdır. Bu vitaminler genel itibariyle havaya ve sıcağa duyarlıdır, bu sebepten dolayı evde uygulanan normal işlemlerde de saklama ve pişirme yöntemlerini kullanırken de kaybolabilmektedir. Ayrıca, konserveleme yöntemi bazı vitaminlere zarar verirken, diğer bazı sağlıklı bileşenlerin seviyesini de artırabilmektedir. Mesela, domates ısıtıldığı zaman normalden daha fazla likopen antioksidanı salgısı oluşturur ve bu yiyeceklerin konserve türlerini daha da iyi bir antioksidan kaynağı haline getirirler. Bunun yanı sıra, konserve yiyecekler birkaç yıldan fazla süreli olarak güvenli biçimde saklanabileceği için ve çoğunlukla çok kısa bir sürede hazırlanabildiğinden oldukça pratiktir.
Nadiren rastladığımız uygun biçimde işlenmemiş olan konserve yiyecekler Clostridiumbotulinum adıyla bilinen tehlikeli bakteri türünü içerebilmektedir. Kirlenmiş olan bir gıdayla konserve yapıldıy ise bu konserve kutu tüketilmesi halinde, tedavi edilmez ise felçle hatta ölümle sonuçlanabilecek olan botulizme sebep olabilmektedir. Botulizm vakalarının birçoğu, evde doğru biçimde konserve edilmemiş yiyeceklerden oluşur. Botulizm ticari olarak konserve edilmiş olan gıdalarda nadir olarak görülür. Fakat konserve yaparken tüm aşamalara ve bu aşamalarda kullanılacak olan kutuların, kapların temiz olmasına özen gösterilmelidir, konserve gıda alırken de çökmüş, şişmiş, çatlamış ya da sızdırmış olan konserve kutuları satın almamak gerekmektedir. Konserveleme esnasında bazen şeker, tuz ve koruyucu maddeler eklenmektedir. Bazı konserve gıdalar tuz açısından yüksek olabilir. Bu durum da birçok insan için sağlık sorunu teşkil etmezken, yüksek tansiyon hastalarına ya da tuzdan etkilenen diğer hastalıklara sahip olan insanlar sorun yaşayabilir. Tuzun fazla olması sizin açınızdan bir endişe ise, tuz eklenmemiş ya da düşük sodyumlu olan konserve seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca yiyecekleri durulayarak ve süzdürerek tuz ve şeker içeriklerini düşürebilirsiniz. Konserve gıdalar diyette de kullanılabilmektedir. Yoğun olarak çalışan kişiler için pratik tüketim ve taşınabilme kolaylığı nedeni ile diyete oldukça uygundur. Özellikle de ambalaj sektöründe yapılan yenilikler ile teneke konserveler yerine, gıdaya uygun olan ve daha hafif olan poşet ambalajlara öncelik verilmektedir. Bu sebepten dolayı ilk başta haşlanmış tüketime hazır kuru baklagiller ve ton balığı çeşitleri gibi birçok gıda diyetlerde kullanılabilmektedir. Genel olarak, konserve yiyecekler, taze veya dondurulmuş ürünlerle karşılaştırıldığında benzer besin düzeylerini sağlayabilmektedir. Sonuç olarak; konserve gıdalar, besleyici ve pratik bir seçenek olabilir. İnsan vücudu için gereken temel besinleri sağlamaktadırlar. Bununla beraber konserve ücretleri çok düşük olan konserve ürünlerini sağlık açısından tercih etmemekte fayda vardır. Hem kaliteli, hem de uygun fiyatlı ürünler tercih edilmelidir.
Dengeli beslenmenin ön şartlarından biri de tüketilen gıdalarda dört ana besin grubunun da göz önüne alınıp çeşitliliğinin sağlamasıdır. Özellikle de kış aylarında, besinlerde ki çeşitliliği arttırmak, hem görünüm ve hem de lezzet açısından tüketilebilirliği sağlamak, besinlerin hazırlanıp pişirilmesinde zaman tasarrufunu ve ekonomiyi sağlamak için konserve gıdaların tüketiminin oldukça fazla olduğu görülmektedir. Meyve ve sebzelerin fazla olduğu yaz mevsiminden sonrasındaki zamanlarda yani kış aylarında tüketmek için meyve ve sebze konserveleri, turşu gibi besinler hazırlanmaktadır. Fakat bu besinlerin satın almadan tutun tüketime kadar geçen süre zarfında sağlıklı hazırlama ve pişirme tekniklerinin uygulanması ve hijyenik koşulların sağlanması gereklidir. Kaliteli bir ürün elde etmek için, amaca uygun olan hem taze hem de kaliteli ham madde kullanmak gerekmektedir. Sofralara çeşitlilik katan konserve gıdalar insan sağlığını koruyabilmek amacıyla hazırlanmasında ve saklanmasında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır bunları şu şekilde sıralayabiliriz; Asitliği düşük olan bezelye ve fasulye gibi gıdaların konservesi hazırlanırken basınçlı tencere kullanılmaktadır. Ayrıca bu besinlerin asitliğini arttırmak için asitliği fazla olan limon tuzu, limon suyu ya da sirke kullanılmalıdır. Konserve ürünlerinin yapımında ısıya dayanıklı olan cam kaplar tercih edilmektedir. Turşu yapımında ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izinli plastik kaplar olan tercih edilir ve bu kaplar tekrar tekrar değil sadece bir kez kullanılmaktadır. Konserve ürünler kullanılmadan önce cam kavanozlar ve kavanoz kapakları en az 15 dakika kaynatılır ve sterilize edilir. Kavanozların kapaklarının paslı olmamasına özen gösterilmelidir ve kapaklar her konserve yapımından sonra değiştirilmelidir. Güvenli konserve yaparken uygulanacak olan ısıl işlemin uygulama zamanı ve derecesi taşımaktadır. Isıtma süresi gıdanın asit miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Meyveler gibi asitlik düzeyleri fazla olan besinler ortalama olarak 20 dakika kaynatılmalıdır. Et, süt, sebzeler gibi asitlik düzeyi düşük olan besinlerin ise kaynama sıcaklığında sterilize edilebilmeleri zordur ve bu sebeple 116°C de basınç altında en az 20 dakika tutulmalıdır. Evde yapılmış olan konserve besinlerin tüketiminde kavanoz kapağında şişme olması, kapak açılırken suyun fışkırması ve kenar kısımlardan sızıntı yapması gibi durumlar söz konusuyla o konserve tüketilmemelidir. Hazır konserve satın alırken güvenilir sitelerden alışveriş yapmalıyız. Doğru ve güvenilir adres olan altunsa konserve, bakla konservesi, ton balığı konservesi, haşlanmış fasulye konservesi gibi birçok konserve çeşitliliğine sahip olan, hem güvenilir hem kaliteli hem de konserve fiyatları açısından uygun olan bir markadır.