Son Sepet Menü
Üyelik Giriş
üye giriş
Şifremi Unuttum
ÜYE OL
Sepetim
Add To Cart
Yenidoğan Bebeğin Çok Uyuması Normal mi?
02.05.2023

Yenidoğan Bebeğin Çok Uyuması Normal mi?

bebek bezihttps://www.sonsepet.com/anne-bebek

24 saatlik bir zaman diliminin neredeyse 22 saatini uykuda geçiren bebekler uyku sayesinde büyüme hormonlarını salgılayarak çok daha hızlı bir biçimde büyürler. 

Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişiminde önemli bir yer tutan uyku düzeni bebekten bebeğe değişkenlik gösterebilirken, pek çok dış etkenin de uyku düzeni üzerinde etkili olduğu bilinir. Yenidoğan bebeklerin sık sık beslenmek için uyandıkları ve çoğu zaman beslenme sırasında tekrar uykuya daldıkları da bilinir. Bu durumda seçilen bebek bezi de etkilidir. 

Kısa süreli beslenme molaları sonunda yeniden uykuya dalan bebekler, bir sıkıntıları olmadığı sürece genellikle tüm günlerini uykuda geçirirler. Yenidoğan bebeğin çok uyuması ilk defa anne-baba olmuş ebeveynlerde kimi zaman endişeye sebep olabilir. Bebeğin beslenmesinde bir sorun yoksa ve rahat bir şekilde uykusuna devam ediyorsa yeni doğmuş olan bebeğin çok uyumasında hiçbir sıkıntı yoktur. 

Bebeklerde Uyku Problemi

Çoğu anne-baba yeni dünyaya gelmiş olan bebeklerinin uyku problemi yaşadığını belirterek bu konuda uzmana başvurur. Kimi zaman bebeğin ve anne-babanın hayatını olumsuz yönde etkileyen uyku sorunları, bebeklerin fiziksel ve zihinsel olarak gelişiminde de aksamalara neden olur. Yeteri miktarda uyku uyumadığı için büyüme hormonlarını yeteri kadar salgılayamayan bebeklerin kilo alımlarında aksamalar meydana gelebilir. Bu durumun ortadan kaldırılması için bebek uykusuzluğu noktasında var olan fiziksel ve psikolojik sorunların ortadan kaldırılması gerekir. 

Bebeğin uykuya kolaylıkla geçebilmesi ve uykuyu yeteri derecede sürdürebilmesi için uyku için uygun ortam hazırlanır, bebeğin uyku öncesi beslenmesi sağlanır ve altının kuru olduğundan emin olunur. Bu aşamada bebeğin uykusunu geçireceği ortamın sıcaklığı ayarlanır. Çok sıcak ortamlarda bebekler bunalarak uykuya dalmakta ve uykuyu sürdürmekte zorluk yaşayabilirler. Bebeklerin uyku miktarları bulundukları aylara göre değişkenlik gösterir. Prematüre bebeklerin zamanında doğmuş olan bebeklere oranla çok daha fazla uykuya ihtiyaç duydukları bilinir. Yenidoğan bebekler ise üç ayını doldurmuş olan bebeklere oranla uykuya çok daha fazla ihtiyaç duyar. 

Bebeklerde Uyku Süreleri Nasıl Olmalıdır?

Bebek sahibi olmak dünyanın en güzel duyguları arasında yer alır. Bunun yanı sıra yenidoğan bir bebeğin tüm bakımını üstlenmek oldukça zor bir süreci beraberinde getirir. Bebeklerde uyku düzenin sağlanması sağlıklı bir büyüme için önemli unsurlar arasındadır. Bebek uyku düzeni bebeğin hastaneden eve geldiği ilk günden itibaren hayata geçirilmesi gereken bir olgudur. Özellikle zor uykuya geçen ve uykuyu sürdürmekte zorluk yaşayan bebekler için bazı ipuçları yakalanarak uykunun çok daha verimli bir hale getirilmesi sağlanır. Bazı konularda dikkatli olmak uykunun kalitesini arttır. Kaliteli bir uyku düzeni gün içerisindeki beslenme düzenine ve gelişim hızına etki edecektir. 

  • Yenidoğan bebek kaç saat uyur? Tarzında gelen soruların cevabı olarak genel olarak bu bebeklerin günlük 20 saate kadar uyudukları cevabı verilebilir. 

  • Yenidoğan bebeklerde gece ve gündüz kavramı bulunmadığı için uyku ihtiyaçlarını ufak sürelere yayarak tamamlarlar. 

  • İlk aya nazaran birinci ayını doldurmuş olan bebeklerde uyku 15-17 saat aralığında olur. Bu uyku süresinin çoğunluğu gündüz olacağı için annenin gündüz bebeğin uyku saatlerinde dinlenmesi ve gece için daha dayanıklı bir hale gelmesi gerekir. 

  • Bebekler üçüncü aylarının sonunda genellikle 10 saat gece ve 5 saat gündüz olmak üzere uykuya ihtiyaç duyarlar. Bebek uykusu bebekten bebeğe değişkenlik göstereceği için bu süreleri aşan veya bu süreyi tamamlayamayan bebekler için endişe duyulmamalıdır. 

  • Bebekler yaşamlarının 9. ayına geldiklerinde genellikle uyku düzenleri oluşur ve artık gece uykusu çok daha etkili bir hale gelir. Bu aşamada geceleri kesintisiz uykuya geçebilir ve tüm gece uyanmadan uyuyabilirler. 

  • Bebekler bir yaşına geldiklerinde ise çevre farkındalığı oluşturdukları için gündüz uykusunu ret etmeye başlarlar. Bu aylarda gündüz bir kere olmak üzere gerçekleştirilen uyku düzeni bebeğin sağlıklı gelişimi için önem taşır. 

Sıcak Bir Duş Sonrası Mükemmel Uyku 

Yenidoğan bebeğin sürekli uyuması gayet normal bir durum olarak karşımıza çıkar. Bebeğin dünyaya adapte olması ve bir an önce sağlıkla büyüyebilmesi için ihtiyaç duyduğu uykuyu kaliteli bir biçimde alması gerekir. Bu durumun tam tersi düşünüldüğünde uyumakta zorluk yaşayan bebeklerin uykuya geçmesi için çeşitli rahatlatıcı yöntemler denenebilir. Bu yöntemlerin başında ise bebeğe duş aldırmak gelir. Aromatik şampuanlar eşliğinde yapılan bir duş sonrası uygulanan rahatlatıcı bir masaj ile uykuya dalmakta ve uykuyu sürdürmekte zorluk yaşayan bebekler rahatlıkla uykuya geçirilebilir. 

Bebeklerin uyku sorunları yaşamalarındaki en büyük etkenlerden birisi de beslenme yetersizliğidir. Beslenmenin bebek için yeterli olması bebeğin huzurla uyumasında son derece önemli rol oynar. Bebek uyku problemi konusunda tüm önlemleri almanıza rağmen bebeğinizi uykuya geçirmekte zorluk yaşamanız halinde bu konuda uzman olan bir kişiden yardım almanız tavsiye edilir. Tüm fiziksel ve psikolojik desteği sağlamanıza rağmen bebeğinizi uyutmakta zorluk yaşıyorsanız bebeğin fiziksel olarak bir rahatsızlığının olmadığından emin olmanızda fayda vardır.

Bebeklerde düzenli uyku yaşamın başlangıcından itibaren oluşturulması gereken vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Bebeğin beslenmesi kadar güven dolu bir ortamda rahat bir biçimde uyuması da sağlıklı birer birey olmasında etkin rol oynar. Fiziksel ve ruhsal ihtiyaçları tam olarak karşılanan bebekler ileriki hayatlarında çok daha başarılı ve huzurlu olurlar.

Detoks Çayı ile Yaza Temiz ve Taze Bir Başlangıç
Detoks Çayı ile Yaza Temiz ve Taze Bir Başlangıç

Detoks çayı , vücudu zararlı toksinlerden arındırarak sağlıklı ve enerjik hissetmenizi sağlayan içecektir.

Bulgurun Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Bulgurun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bulgur , tahılın öğütülmesi ve ardından kurutulmasıyla elde edilen bir üründür.

Nohutun Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Nohutun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Nohut , ülkemizde yaygın olarak yenilen ve besin değeri yüksek bir gıdadır.

Zeytin Nedir, Zeytinin Faydaları Nelerdir?
Zeytin Nedir, Zeytinin Faydaları Nelerdir?

Zeytin , Akdeniz iklimine özgü zeytin ağacının meyvesidir.

Yetişkinler ve Bebekler İçin En İyi Islak Mendil Markası
Yetişkinler ve Bebekler İçin En İyi Islak Mendil Markası

Islak mendil , hem yetişkinler hem de bebekler için hijyen ve temizlik amacıyla kullanılan pratik bir temizlik ürünüdür.  

Bebekler İçin En İyi Pişik Kremi: Sudocrem Bakım Kremi
Bebekler İçin En İyi Pişik Kremi: Sudocrem Bakım Kremi

Pişik kremi bebek cilt bakımının önemli bir parçasıdır ve bebeklerin hassas cildini korumak amacıyla üretilmiştir.

Reçel Çeşitleri, Türkiye’nin En İyi Reçel Markası?
Reçel Çeşitleri, Türkiye’nin En İyi Reçel Markası?

Reçel , meyvelerin tatlı bir lezzet ve muhteşem aromasıyla bir araya geldiği, mutfakların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir.  

Espresso Kapsül Kahve ile Ice Mocha Tarifi, Nasıl Yapılır?
Espresso Kapsül Kahve ile Ice Mocha Tarifi, Nasıl Yapılır?

Espresso kapsül kahve; yoğun ve hızlı tempolu günlük hayatın içinde, insanlar için pratik ve lezzetli bir kahve keyfidir.