Son Sepet Menü
Üyelik Giriş
üye giriş
Şifremi Unuttum
ÜYE OL
Sepetim
Add To Cart
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
15.06.2022

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Bebeklerde tuvalet eğitimi 24. ay itibariyle başlamaktadır. Her çocuğun kas ve kemik gelişimi farklıdır. Bu nedenle eğitime başlama süreci çocuklarda farklılık gösterebilir. Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olma durumuna göre eğitim sürecine başlanmalıdır. Eğitim sürecinde anne ve babanın çocuğa olan yaklaşımı oldukça önemlidir. Bu sürecin zorlu olduğu unutulmamalıdır. Çocuğun gelişim durumu ve tuvalet eğitimine olan yaklaşımına uygun bir eğitim rotası çizilmelidir.

Bebeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Bebeklere tuvalet eğitimi bebeğin ruhsal ve fizyolojik durumu göz önünde bulundurularak verilmelidir. Eğitime başlanabilmesi için bebeğin hazır olması gerekir. Bebeğin hazır olduğuna karar verildiğinde eğitime başlanabilir. Tuvalet eğitiminde ailenin unutmaması gereken öncelikli durum sabırlı olmaktır. Hazır olan bebeklerin sürece alışması aileleri zorlayabilir. Bu süreçte bebeklere yapılan tahammülsüz davranışlar tuvalet eğitim sürecini daha da uzatabilir. Bebeğin tuvalet eğitimine alışabilmesi için öncelikle çiş, kaka gibi kavramlarla tanışması ve bunların tuvaletle olan ilişkisi açıklanmalıdır. Bez değişiminin banyoda yapılması ve değişim sırasında tuvaletin nasıl kullanılacağının açıklanması bebeğin sürece adaptasyonunu hızlandırabilir.

Tuvalet eğitim sürecinin vazgeçilmezi olan lazımlıklar süreçte oldukça önemlidir. Bebeği ilk kez tuvaletle tanıştıran lazımlıkların bebeğe uygun olarak tercih edilmesi gerekir. Lazımlığın banyoda bebeğin her zaman erişim sağlayabileceği bir noktada durmalıdır. Bebek her tuvaleti geldiğinde onu kullanabileceği fikrini benimsemelidir. Düzenli tuvalet alışkanlığı olan bebeklerde tuvalet saatinde lazımlığı kullanması teşvik edilebilir. Tuvaleti geldiğinde bunu dile getirmesi için ödüllendirme sistemi uygulanabilir. Her lazımlığı kullanmasının ardından küçük hediyeler ve övgü dolu sözler bebeğinizi motive edecektir. Tuvalete alışma sürecinde bebekler etrafı kirletebilir. Böylesi durumlarda asla bebekleri incitecek hareketler yapılmamalı aksine bu süreçte daima onları motive edecek sözler kullanılmalıdır.

Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır?

Bebeklere tuvalet eğitimi verilme süreci aileler için karmaşık bir durum haline gelebilir. Toplumdaki genel yargı iki yaşın ardından bebekler için tuvaleteğitimine başlanması yönündedir. Bu yargıyı izleyen aileler eğitim sürecinde zorlanmaktadır. Tuvalet eğitimi genel yargılarla başlanmaması, yalnızca bebeğin durumu göz önünde bulundurularak başlanması gereken bir süreçtir. Tuvalet eğitimine başlamadan önce bebeğin eğitime hazır olup olmadığı dikkate alınmalıdır. Düzenli beslenmeye geçen bebeklerin tuvalet yapma alışkanlıkları da düzenli bir hal alır. Bu süreç bebeklerin tuvalet eğitimi için oldukça idealdir.

Bebeğin tuvalet eğitimine başlama yaşına literatürde 24 ile 48 ay arası olarak yer verilmiştir. Eğitime başlama yaşı çocukların gelişim durumuna göre değişebilir. Tuvalet eğitimine başlanabilmesi için çocuğun kemik gelişimini tamamlamış olması gerekir. Bireysel olarak kıyafetlerini çıkarabiliyor olması gelişim süreci hakkında ailelere bilgi verebilir. Bebeğin altını ıslatmasının ardından rahatsız olarak bezinden kurtulmak istemesi eğitime hazır olduğunu gösteren işaretlerden biridir. Pratik tuvalet eğitimi bu süreçte adım adım verilmeye başlanabilir. Eğitim sürecinde bebeğin eğitime olan tepkisi dikkate alınmalıdır. Tuvalet eğitimine başlanmasının ardından bebeğin henüz hazır olmadığı tespit edildiğinde ısrar edilmemelidir. Yanlış zamanda yanlış şekilde başlanan eğitimin bebekler üzerinde ciddi olumsuz etkileri olabilir.

Tuvalet Eğitiminde Geceleri Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?

Bez bırakma yöntemleri çocuklar arasında farklılık gösterebilir. Tüm çocukları tuvalet eğitim sürecinde zorlayan en önemli durum gece uykusudur. Gün içerisinde tuvaletini söylemeyi alışkanlık haline getiren çoğu çocukta geceleri alt ıslatma görülmektedir. Eğitim sürecinde geceleri nasıl bir yol izlendiği önemlidir. Bilinci açık olan bebek için eğitim süreci gecelere oranla daha kolaydır. Gece uykusunda da tuvalet alışkanlığı kazanması için bebeğin uyumadan yaklaşık iki saat önce sıvı tüketmesi engellenmelidir. Bez bağlanmayan bebeğin altına kaçırma riskine karşı sıvı geçirmez alez kullanılabilir. Uyumasının ardından 2 ya da 3 saat içerisinde uyandırılarak bilinci açık bir şekilde tuvalete götürülmesi gece tuvalet alışkanlığının oluşmasını sağlayabilir.

Bebekler tuvalet eğitimi sırasında sık sık geceleri altına kaçırabilir. Tuvaleti geldiğinde henüz tutamayan bebeklerin altına kaçırma problemlerine karşın lazımlık geceleri bebeğin odasında konumlandırılabilir. Uyku öncesinde bebeğe geceleri tuvaleti geldiğinde yardım isteyebileceği ya da yalnız olarak lazımlığı kullanabileceği bebeğe aşılanmalıdır. Bebeklerin bu süreci ilk seferde uygulayabilmesi beklenmemelidir. Her gece bebeğe bu durum tekrar edilmelidir. Gece tuvaleti için lazımlığı kullanması durumunda ödül verilebilir. Bebeklere tuvalet eğitimi nasıl verilir konusu gibi gece uykusunda nasıl tuvalet eğitimi verileceği de bebeklere özeldir. Bebeklerin ruh hali ve fizyolojik durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Her eğitim süreci bebeğe uygun şekilde ilerlemelidir. Eğitime hazır olmaması durumunda öncelikle telkinlerle bebek eğitim sürecine hazırlanmalıdır. Confy 4 numara bebek bezi ile çocuğunuzun tuvalet eğitimi öncesinde rahat etmesini sağlayabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimine Nasıl Hazırlanılmalıdır?

Tuvalet eğitimine nasıl başlanır konusu birçok aile için ciddi bir sorundur. Eğitime başlamadan önce mutlaka öncesinde bebek bu eğitim sürecine hazırlanmalıdır. Hazırlık sürecinde bebeğin gelişim süreci göz önünde bulundurulmalıdır. Bebeklerin davranışları eğitim sürecine hazır olup olmadığına dair sinyaller verebilir. 18 aylık bebek tuvalet eğitimi ile 24 aylık bebeklerin tuvalet eğitimi arasında farklılıklar görülebilir. Hızlı büyüyen bebeklerin gelişim düzeyine birbirinden farklıdır. Tuvalet eğitimine başlanabilmesi için kas ve kemiklerin yeterli düzeyde gelişmesi gerekir.

Tuvalet eğitimine hazırlanılmadan önce bebeklere tuvalet eğitimi ne zaman verilmelikonusu hakkında yeterli bilgi düzeyine erişilmelidir. Bebeğin eğitime hazır olduğuna karar verilmesinin ardından ilk olarak bebek tuvalet, çiş ve kaka gibi kavramlarla tanıştırılmalıdır. Ne zaman tuvalete gidilmesi gerektiği, tuvaletin nasıl kullanılacağı ve ardından gereken hijyen kuralları bebeğe anlatılmalıdır. Tuvalet eğitim sürecinde lazımlık kullanımı önemlidir. Bebeğe uygun olan lazımlık alınarak bebeğin kullanımına teşvik edilmelidir. Gerekiyorsa ödül ve motivasyon sağlanmalıdır.

Tuvalet Eğitimine Nasıl Başlanmalıdır?

Bebeklerde tuvalet eğitimi yaşı bebeklere göre farklılık göstermektedir. Bebeklerin gelişim düzeylerine en uygun olan dönemde tuvalet eğitimine başlanmalıdır. Eğitim sürecinde adım adım ilerlenmelidir. İlk olarak tuvalet bebeğe tanıtılmalıdır. Lazımlık kullanımı tuvalet eğitimine başlama  sürecinde idealdir. Bebeğin sürece adaptasyonunu hızlandırabilir. Bebeğin gün içerisinde lazımlığı kullanması teşvik edilmelidir.

Tuvalet eğitimi ne zaman verilmeli konusunda doğru karar verildiyse bebeğin eğitim süreci oldukça hızlı ilerleyebilir. Bebeğin eğitime yeterince hazır olmaması halinde ise bu süreç 6 aya kadar uzayabilir. Bu durumda bebeğe karşı sabırlı ve özverili olunması gerekir. Bebeğe uygulanan yanlış eğitim kişiliğine zarar verebilir. Eğitim sürecinde bebeğin yaptığı hatalardan dolayı ona ceza vermek yerine motive edecek sözler söylenmelidir. Bebeğin kendini güvende hissetmesi sürecin daha kolay ilerlemesini sağlayabilir.Bebek bezleri organik olduğunda cilt için oldukça kolaylık sağlar. Dilerseniz sizler de Confy 6 numara bebek bezi tercihinde bulunarak, organik bebek bezi ile çocuğunuzun rahat bir gün geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Yoğun Meyveli, Köy Reçeli Tadında En İyi Çilek Reçeli
Yoğun Meyveli, Köy Reçeli Tadında En İyi Çilek Reçeli

Çilek reçeli , kahvaltı sofralarının vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir.

Yoğun Meyveli, Köy Reçeli Tadında En İyi Vişne Reçeli
Yoğun Meyveli, Köy Reçeli Tadında En İyi Vişne Reçeli

Vişne reçeli , yaz mevsiminin en tatlı ve ferahlatıcı lezzetlerinden biridir.

Yoğun Meyveli, Köy Reçeli Tadında En İyi Ahududu Reçeli
Yoğun Meyveli, Köy Reçeli Tadında En İyi Ahududu Reçeli

Ahududu reçeli , hem doğal lezzetiyle kahvaltı sofralarını süsleyen hem de sağlıklı bir atıştırmalık alternatifi olan bir üründür.

Opa Çay mı, Pekoe Çay mı? Opa Çayının Pekoe Çaydan Farkı?
Opa Çay mı, Pekoe Çay mı? Opa Çayının Pekoe Çaydan Farkı?

Seylan çayı , çay dünyasının en özel ve kaliteli türlerinden biri olarak bilinir.

Pekoe Çay Nedir, Ne Demek? En İyi Pekoe Çay Markası Hangisi?
Pekoe Çay Nedir, Ne Demek? En İyi Pekoe Çay Markası Hangisi?

Pekoe çay , çay severler için benzersiz bir lezzet ve aroma sunan özel bir çay çeşididir.

Opa Çay Nedir, Ne Demek? En İyi Opa Çayı Markası Hangisi?
Opa Çay Nedir, Ne Demek? En İyi Opa Çayı Markası Hangisi?

Opa çay , çay tiryakileri arasında özel bir yere sahip, kalitesi ve güzel aromasıyla bilinen bir çay türüdür.

En İyi ve En Kaliteli Kırmızı Mercimek Markası ve Çeşitleri
En İyi ve En Kaliteli Kırmızı Mercimek Markası ve Çeşitleri

En iyi kırmızı mercimek markası arayanlar için hazırlamış olduğumuz bu makalemizde merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını bulabileceksiniz.

En İyi ve En Kaliteli Yeşil Mercimek Markası ve Çeşitleri
En İyi ve En Kaliteli Yeşil Mercimek Markası ve Çeşitleri

En iyi yeşil mercimek deyince akla gelen ilk şey, bu gıdanın sofralarımıza kattığı lezzet ve sağlıktır.